Manuc a fost odata Hotel Dacia

A fost odata ca-n povesti, un Han care intr-o vreme domnea sub numele de Hotel. Dupa ce s-a plimbat prin mainile mai multor epitropi si arendasi, batranul han ajunge in proprietatea lui Lambru Vasilescu.

Incepand cu anii 1850 moda “otelurilor” a devenit tot mai raspandita iar cuvantul “han” nu se mai potrivea cu modernismul comertului bucurestean al vremurilor. Epoca marilor hanuri era apusa si vechile constructii erau acum ruine. Asadar, intre 1861-1862 Hanul este reparat si redenumit de noul sau proprietar in Hotel Dacia.

“Hotel Dacia”

“Hotel Dacia” avea doua sali mari, folosite cu prilejuri speciale. In iarna dintre 1878 si 1879, dupa Razboiul Independentei, intr-una din salile acestui hotel se organizeazau evenimente sub directia lui I.D.Ionescu, o figura cunoscuta a Bucurestilor din acea perioada. El organizeaza spectacole si baluri mascate care erau pasiunea tineretului bucurestean. Balurile se tineau in sala Bossel, si aveau loc de trei ori pe saptamana.

Potrivit unui anunt de ziar “dupa fiecare dans se juca o chansoneta” iar la miezul noptii avea loc “marele cancan”.

Printre piesele de teatru jucate in aceasta perioada se numara “Madame Favart”, “Lapusneanu”, “Radu Calomfirescu” si multe altele. Dupa 1880 in sala “Dacia” au continuat balurile mascate, spre aprecierea tineretului de atunci. Orchestra era condusa de un mare violonist – Ludovic Wiest.

Pana in preajma Primului Razboi Mondial, sala Dacia a fost locul de intrunire al tuturor partidelor politice. Tot aici s-au risipit talente si desarte vorbarii politice.

Pareri de la cititori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *