Usile batute in caiele de la Hanul lui Manuc sunt deosebite, tot din stejar, cu un model aparte, in romburi, sculptat pe toata suprafata lor. Mai exact, patru dintre cele 61 de usi din intreaga cladire sunt usile batute in caiele de la Hanul lui Manuc.
Doua dintre acestea asigura accesul in Sala Hanului, una este usa de acces pe unul dintre holurile de interior spre zona camerelor, iar cea de a patra este usa uneia dintre camerele de hotel.
Ce sunt, de fapt, aceste caile? Un fel de cuie foarte lungi, realizate din fier, utilizate la potcovirea cailor. Istoria ne spune ca, atunci cand a construit hanul, Manuc Bei a permis accesul negustorilor, cu tot cu carute si cai, in curtea interioara.
Mai apoi, lucrurile s-au complicat insa. Datorita succesului de care s-a bucurat locul si afluentei tot mai mari de comercianti, politicieni si oameni obisnuiti, veniti cu treburi de mai scurta sau mai lunga durata, accesul in curtea Hanului cu cai si carute a fost interzis.
Cert este doar ca au aparut si potcovarii, aceia care stiau mestesugul potcovirii cailor si care aveau la indemana cele trebuincioase meseriei lor chiar in micile lor “ateliere”, strategic plasate la mica distanta de Han. Printre cele de trebuinta si absolut obligatorii erau si caielele, pe care le-am gasit ca ornamente speciale in usile Hanului lui Manuc.
Fie ca au ramas si nu le-a mai fost de trebuinta chiar de-atunci, fie ca au fost abandonate mai tarziu, cand calul si caruta au disparut din peisajul urban, banuim doar ca un necunoscut cu idei le-a gasit o altfel de intrebuintare, ca ornament. Astfel usile batute in caiele de la Hanul lui Manuc reprezinta acum unul dintre detaliile atractive ale locului, despre care prea multe detalii nu se stiau pana acum.
Toate usile Hanului lui Manuc sunt deosebite. Trainic fixate de mainile mestesugarilor vremii in tocurile lor, ele sunt aliniate la distante bine calculate, asa incat sa asigure acces confortabil inspre incaperi. Sunt, in acelasi timp, adevarate bijuterii in lemn.
Fie ele principale ori secundare, camerele, salile si saloanele, alte cai de acces ori incaperi cu diverse destinatii, toate cele 61 de usi au fost, de-a lungul vremii, martore frumoase si tacute ale unor momente deosebite: acte politice istorice, acte comerciale, intalniri de taina sau intalniri publice, intalniri de prietenie sau de afaceri. Unele dintre ele, petrecute dincolo de usi, in incaperile pline de farmec si istorie, ale Hanului lui Manuc.
Astazi, usile batute in caiele ale Hanului lui Manuc sunt bine conservate si atent mentinute, astfel incat sa ramana inca cel putin 211 ani inainte la fel de trainice si deosebite, pentru generatiile urmatoare.

Pareri de la cititori

Spune-ne parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicata