Cel mai vechi pasaj din Bucuresti este pavat cu lemnul original si se afla la intrarea in curtea Hanului lui Manuc, din strada Franceza.

Aleea de acces in curtea Hanului este construita cu pavele din lemn, realizate din trunchiuri de copac prelucrate special pentru a rezista numeroaselor carute, cai si calatori care ajungeau la han.
Este, de altfel, cel mai vechi pasaj din Bucuresti pavat cu lemnul original care pastreaza, in cea mai mare parte, piesele din lemn originale, din acele timpuri.

Aici, la Hanul lui Manuc sau ultimul caravanserai din sud-estul Europei care sta inca in picioare si este perfect functional si in ziua de astazi, veneau negustori din toate colturile tarii si ale Europei, cu marfurile de toate felurile incarcate in care si carute trase de cai puternici si “bine potcoviti”. Zgomotul din timpul zilei era infernal…

… Asa incat, pasajul de trecere pe sub bolta de intrare trebuia sa fie insa si nu numai rezistent, ci mai ales sa poata reduce cat de mult zgomotul copitelor potcovite si al rotilor de lemn, tivite cu fier, ale carutelor.
Cel mai vechi pasaj din Bucuresti este pavat cu lemnul original, fiind extrem de rezistent.
Manuc Bei, constructorul si proprietarul Hanului, s-a gandit, inca de cand punea pe hartie planurile sale si cumpara terenul, la confortul drumetilor cazati la han, eventual si al vecinilor de peste drum, “locatarii” Curtii Domnesti.

Lemnul era materialul preferat al timpurilor, folosit atat la amenajarea strazilor si a gangurilor de trecere, cat si a podurilor care traversau Dambovita, cel mai cunoscut fiind Podul Mogosoaiei , Calea Victoriei de mai tarziu.
Un francez in trecere prin Bucurestii acelor vremuri, Pierre Lescalopier, mentioneaza in notele sale de calatorie de la 1574 faptul ca ulitele orasului erau pavate cu trunchiuri de copac si cu barne groase de stejar.

Cel mai vechi pasaj din Bucuresti este pavat cu lemnul original, marturie importanta a “obiceiurilor” si regulilor de constructie a strazilor din acele vremuri, este bine conservat astazi, de catre actualul proprietar si echipa sa.

Pentru ca Hanul lui Manuc trebuie sa ramana acel simbol, original si nealterat, al Bucurestilor de demult si de astazi, deopotriva.

Spune-ne parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicata