Cele 7 detalii la care sa fii atent cand ajungi la Hanul lui Manuc, detalii care trec aproape neobservate. Detalii care insa fac atmosfera si deliciul unui loc unic in peisajul unui Bucuresti agitat, ca orice metropola de secol XXI. Un loc in care, odata ce ai trecut prin pasajul care parca desparte doua lumi – cea de afara, in vesnica miscare, si cea de dinlauntrul Hanului, in curte, deja domoala si zambitoare.
Cele 7 detalii la care sa fii atent cand ajungi la Hanul lui Manuc, detalii care trec aproape neobservate, sunt insa foarte vizibile , trebuie doar sa le cauti, chiar daca te afli in fata unui fel de mancare savuros ori a unei bauturi reci, numai buna in arsita verii de asfalt.
1. Intrarea in Hanul lui Manuc pare a fi „prin spatele” hanului, din strada Franceza, aceeasi din care se vede si se ajunge imediat la Curtea Domneasca, aceeasi pe care se afla Biserica Sf. Anton. Strada din care se deschid in evantai si alte stradute ale Centrului Vechi.
Este, de fapt, „fata” hanului, cladirea fiind conceputa, la vremea ei, ca avand fatada spre Curtea Domneasca, pasajul scobit in cladire asigura accesul in vechea curte interioara si, mai departe, spre camerele, camarile si locatiile hanului.
2. Pasajul de trecere dinspre strada Franceza inspre curtea hanului pastreaza, in mare parte, pavelele originale din lemn, care au fost montate chiar la constructia acestuia, la inceputul secolului al XIX-lea. Marturie a acelor vremuri este rastelul asezat pe unul dintre pereti, in care sunt asezate piese care nu au mai rezistat in pasaj.
3. Cerdacul, stalpii si scarile sunt din lemn original, greu incercat dar minunat slefuit parca de mana maestrului Timp.
4. Ceasul care aminteste discret celor ce trec pragul hanului de trecerea timpului, timp care isi pierde valoarea odata ce ai ajuns aici, este plasat deasupra intrarii in curtea interioara.
5. Placuta care marcheaza anul constructiei hanului – 1808 – se observa privind dinspre terasa inspre pasajul pe care ai intrat la han, fiind gravata in scrierea veche si usor aplecata a acelor vremuri.
6. Felinarele, realizate dupa modelele originale ale hanului, in vremuri cand nu era curent electric, impodobesc discret cerdacul hanului, in perfecta armonie cu stucaturile, stalpii si scarile de lemn.
7. Fantana cu roata din mijlocul terasei a fost realizata aidoma cu cea originala, din piatra si lemn, aidoma celor aflate in curtile boierilor si taranilor romani de odinioara, fiind unul dintre cele mai atractive piese din intreg ansamblul Hanului lui Manuc.
Acestea sunt doar primele „Cele 7 detalii la care sa fii atent cand ajungi la Hanul lui Manuc”, pentru ca urmeaza altele si altele.
Cladirea hanului este una dintre cele mai frumoase stabilimente ale Bucurestiului, punct de reper pe harta Capitalei, care traieste acum o noua viata, atat prin locatiile care isi ofera aici serviciile trecatorilor si turisitilor, dar si prin eforturile de refacere a lui de catre actualul proprietar.
Pareri de la cititori
2 comentarii
Pare un site de prezentare a unui muzeu… Nu orar, nu meniu.
Totul foarte sarac in informatii utile unui posibil client.
Biserica din fata hanului este sf. anton si nu sf. Nicolae… !!!
Stimate dle Marinescu, website-ul Hanului lui Manuc este, intr-adevar, de prezentare a locului istoric din centrul Bucurestiului, care gazduieste… mai multe locatii de tip restaurant/cafenea/bistro. Hanul lui Manuc in sine reprezinta mult mai mult decat o suma de astfel de locuri. Este in pregatire partea de hotelarie, un nou bistro si, intr-un viitor rezonabil, si alte proiecte vor fi realizate aici.
Orar, meniuri si alte informatii utile despre TOATE si FIECARE LOCATIE IN PARTE gasiti in sectiunea Locuri de popas, unde veti observa detalii si fotografii care sa va inspire in alegerea uneia dintre locatiile din cadrul Hanului lui Manuc.