Cunoscut si cautat mai ales pentru restaurantele si cafenelele sale, care fac deliciul unor momente de ragaz absolut speciale, Hanul a fost construit, inainte de toate, ca loc de popas, de aceea cele 33 de camere ale Hanului lui Manuc vor reintra in circuitul turistic.

Mostenitor si descendent al uneia dintre ramurile familiei Cantacuzino, cea care a marcat esential istoria si cultura Romaniei la inceput de veac XIX, Constantin Serban Cantacuzino, actualul proprietar al Hanului, isi doreste ca cele 33 de camere ale Hanului lui Manuc sa reintre in circuitul turistic.

Manuc Bei, constructorul si proprietarul Hanului lui Manuc de la 1812, atunci cand a cumparat, in mijlocul Capitalei, ditamai terenul, a dorit ca aici sa fie locul preferat de opreliste la negot si negociere, de mancat bine si de batut palma la afaceri. Loc dorit si cautat mai ales pentru camerele sale de innoptat, peste 100.
Vecin, in diagonala, cu mareata Curte Domneasca a vremurilor si aproape fata in fata cu Biserica Sf. Nicolae, hanul insemna, in primul rand, loc de popas si innoptat. Privilegiul amplasarii acestuia in mijlocul-mijlocului Bucurestilor de veac XIX, il indica drept prima alegere pentru targovetii si oamenii cu treburi intr-ale schimbului si vanzarii de marfa. Nu mai putin cautat era si de „politicienii” vremii, boieri de rang inalt, care se adunau aici pentru a pune tara la cale.

In timp, Hanul lui Manuc a devenit locul preferat de intalnire si potrivire, chiar a unor mari treburi politice si militare, pentru inalti demnitari ai statului si ai armatelor.
La etaj, al doilea nivel al cladirii daca privesti din curtea Hanului, se insira cele 33 de camere ale Hanul lui Manuc care vor fi redate circuitului turistic, cu intrare din cerdac si ferestre care dau fie in strada Franceza, fie in strada Halelor, inspre parcul din Piata Unirii.

Hanul a gazduit fel si fel de oameni, obisnuiti, aflati in trecere prin Capitala, sau personaje de seama ale timpurilor lor. Arhivele consemneaza gazduirea demnitarilor care au purtat negocierile de pace in urma Razboiului ruso-turc din 1806-1812.
Mai tarziu, nume ca Take Ionescu, Octavian Goga sau Barbu Ștefanescu Delavrancea, in anii care au precedat Primul Razboi Mondial, si-au tinut întalnirile in care au decis intrarea in razboi si unirea Romaniei cu Transilvania si Bucovina.
Recent, printre vizitatorii de seama, s-a aflat Printul Charles al Marii Britanii, mare iubitor de arta si cultura autentica romaneasca, care a vizitat Hanul lui Manuc in primavara acestui an.

Doar o treime din cele 100 de camere sunt potrivite pentru redeschidere. Cele 33 de camere ale Hanului lui Manuc vor reintra in circuitul turistic, dupa ce inceperea si finalizarea unor ample lucrari de amenajare ale acestora.
Calculele estimative arata ca, pentru ca totul sa arate impecabil, in spiritul vremurilor in care a fost construit Hanul, suma totala are multe zerouri in final, chiar exprimata in euro, prin urmare proiectul va fi demarat atunci cand toate conditiile, inclusiv financiare, vor fi indeplinite.
Este cert doar ca, intr-un viitor nu prea indepartat, cele 33 de camere ale Hanului lui Manuc vor reintra in circuitul turistic al Capitalei, ca un fermecator boutique-hotel unic in Romania si sud-estul Europei.

Spune-ne parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicata