Povestea superbului Cerdac de lemn al Hanului lui Manuc incepe cu odata cu ideea lui Manuc Bei de a construi un han vizavi de Curtea Domneasca,pe un teren cumparat chiar de la domnitorul acelor vremi. Si, mai mult, povestea superbului Cerdac de lemn al Hanului lui Manuc continua in zilele noastre prin conservarea fiecarei particele a acestuia, cu grija si atentia pe care doar proprietarul unui loc o poate avea fata de comoara sa. Pentru ca Hanul lui Manuc, cu tot ce are el, este o comoara in adevaratul sens al cuvantului, nu numai pentru proprietar, cat mai ales pentru Bucuresti si Romania.

Sutele de turisti care trec prin Centrul Vechi sau prin Piata Unirii se opresc, adusi de ghizi care stiu sa povesteasca istorioare despre locurile din Centrul Vechi si detalii inedite despre Hanul lui Manuc, sa admire constructia care dateaza de la anul 1808. Povestea superbului cerdac al Hanului lui Manuc este una dintre ele.

Acestia afla chiar de la intrarea in curtea Hanului, dinspre strada Franceza, ca dalele din lemn care inca exista in pasajul de trecere inspre curtea interioara sunt cele originale, de la inceputul secoulului al XIX-lea. Apoi, cum de-a dreapta si de-a stanga intrarii, urci scarile de lemn originale.

Cerdacul de lemn al Hanului lui Manuc se intinde perfect si domol, pe doua randuri, precum un colier pretios la gatul unei doamne elegante. De-a lungul parterului, dar si al etajului intai al Hanului, doar pe interior, cerdacul, echivalentul teraselor din zilele noastre, insoteste toate cele patru laturi ale cladirii, intrerupte doar de pasajul de trecere inspre curtea Hanului.

In Cerdac au iesire toate incaperile Hanului de pe cele doua nivele, fie ca este vorba despre restaurantele si cafenelele gazduite in prezent de Hanul lui Manuc, fie ca sunt intrarile in cele 33 de camere de hotel, care vor fi redate circuitului turistic intr-un viitor apropiat. Unele dintre locatii se bucura chiar de doua cai de acces, una din strada, din exteriorul cladirii, cealalta din cerdac, dinspre curtea interioara: Starbucks, Restaurant Hanu’lui Manuc sau The Urbanist.

Manuc Bei, impreuna cu arhitectii vremii sale, a imaginat, mai intai in suflet, in minte si pe hartie, apoi chiar a ridicat, una dintre cele mai frumoase constructii din Bucurestiul acelor timpuri, care a rezistat intemperiilor pana in zilele noastre. Si astazi Hanul lui Manuc, prin elementele sale decorative, surprinde placut ochiul omului obisnuit, al artistului si arhitectului.

Prin simplitate si eleganta, elementele decorative, cum este superbul cerdac din lemn al Hanului lui Manuc, dau nota de unicitate si farmecul greu de egalat chiar in zilele noastre.O frumoasa si, aparent, ciudata imbinare intre stilul caselor taranesti si cel al conacelor boieresti din zona Munteniei, in care albul varului si ciocolatiul lemnului curat si elegant se armonizeaza perfect, fac din Hanul lui Manuc bijuteria Centrului Vechi al Bucurestiului si al Pietei Unirii.

Povestea superbului Cerdac de lemn al Hanului lui Manuc a continuat, dupa ridicarea Hanului lui Manuc vizavi de Curtea Domneasca, cu montarea stalpilor de sustinere, tot din lemn, specific de asemenea constructiilor, rurale si urbane deoportriva, de la inceput de secol al XIX-lea. Finalizat in anul 1808 si dat spre folosinta trecatorilor de rang inalt sau a celor obisnuiti, Hanul lui Manuc si-a intampinat oaspetii, i-a gazduit si le-a fost martor tacut, de-a lungul anilor, pastrand intre zidurile sale secrete pe care poate ca nimeni nu le-a mai aflat vreodata.

Dupa intalnirile guralivilor negustori care veneau sa bata palma aici pentru contracte bune ori dupa ce boieri si, mai apoi, politicieni de rang inalt puneau la cale treburi importante in salile hanului, toti ramaneau la o cafea turceasca si o narghilea. Manuc Bei a fost preferatul autoriatilor de la Istanbul multa vreme si obiceiurile ocrotitorilor sai turci erau bine pastrate si „folosite” la Han.

Se spune ca, dupa semnarea Acordului prin care s-a incheiat, in 1812, Razboiul Ruso-Turc, diplomatii celor doua puteri si-au dat mana si au celebrat depunerea armelor in rastel pe superbul cerdac de lemn al Hanului lui Manuc. Acesta a rezistat atunci, sub cizmele grele ale comandantilor de osti, a rezistat mai tarziu incendiilor dar si unui cutremur puternic.

In zilele noastre, superbul cerdac de lemn al Hanului lui Manuc, dincolo de atentia de a fi pastrat intact, perfect curat si intretinut, este locul in care sunt expuse fotografii care infatiseaza stilul de viata si de imbracaminte al societatii romanesti al inceputului de secol XX. Dar, despre aceste tablouri, vom vorbi intr-un articol viitor.

Spune-ne parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicata