Stilul arhitectural unic al Hanului sau combinatia clasic-modern este ideea de la care au pornit toate toate initiativele de refacere a Hanului lui Manuc astfel incat formele, culorile si materialele initiale sa se regaseasca nealterate, peste timp.
Stilul arhitectural unic al Hanului, sau combinatia clasic-modern din prezent, era atipic vremurilor sale, numeroasele descrieri ale locului aratand ca hanul era extrem de apreciat nu numai pentru pozitia sa privilegiata, in mijlocul orasului, dar si pentru felul in care fusese construit. Si, bineinteles, pentru tot ceea ce oferea: camere pentru innoptat, incaperi de luat masa ori de intalniri tainice, “parcare” pentru carutele si caii negustorilor.
Construit in stil brancovenesc, atipic pentru vremurile sale, chiar inovativ dupa cum apreciaza arhitectii, Hanul lui Manuc se distinge total de alte cladiri cu aceeasi destinatie, chiar si in zilele noastre, tocmai prin stilul arhitectural unic al Hanului, sau combinatia clasic-modern. O combinatie aparte insa.
Imbinarea dintre elementele stilului romanesc neaos cu cele orientale, in care mozaicul se distinge ca element principal pus in valoare tocmai de simplitatea elementelor de stil romanesc, confera si astazi unicitatea Hanului lui Manuc.
Materialele utilizate de la bun inceput in constructia Hanului lui Manuc, lemnul si piatra naturala si fierul forjat, au fost pastrate si in lucrarile actuale. Scarile exterioare, care se pot observa insa doar daca intri in curtea Hanului, Cerdacul si logiile din lemn dau un aspect simplu dar impunator, elegant si pitoresc deopotriva.
Daca din exterior Hanul lui Manuc pare a avea parter si un etaj, cand treci de pasajul prin care intri in curte, din strada Franceza, in fata ochilor se desfasoara o cladire pe… trei nivele: parter, care este de fapt, un demisol, etajul intai , caruia din strada ii corespunde parterul, si inca un etaj, care din exterior este etajul 1.
Explicatia este simpla: Hanul este construit pe un teren in panta, curtea interioara aidoma, iar cladirea pare ca se afunda, cand, de fapt, acel demisol care se observa din terasa este “ ingropat”, fara a avea ferestre spre exterior. Este doar unul dintre detaliile care au diferentiat, de-a lungul vremii, cladirea de altele similare.
Constantin Serban Cantacuzino, proprietarul Hanului lui Manuc si mostenitor, depune acum eforturi considerabile pentru a-i redea stralucirea si a-l conserva pentru urmatoarele sute de ani. Stilul arhitectural unic al Hanului sau combinatia clasic-modern se pastreaza insa doar cu aceste eforturi, care au insemnat schimbarea a peste opt km de conducte de instalatii sanitare, zeci de mii de metri de conductori in instalatiile electrice, sute de metri patrati de pavaj si acoperis, tocarie, reamenajarea de la zero a saloanelor, restaurantelor si anexelor, inclusiv refacerea celor 4000 m patrati de acoperis.