Balul boierimii romane in scop caritabil a reluat o traditie veche de peste 70 de ani a familiilor boieresti din Romania, care donau pentru cauze nobile. Nume precum Ghyka, Cantacuzino, Bibescu, Stirbey, Paleologu sunt binecunoscute in istoria romanilor, ca familii ce au dat personalitati importante in societatea, istoria si cultura Romaniei, de-a lungul timpului.

Dupa zeci de ani in care vechile traditii au fost puse deoparte, in primul rand pentru ca a trecut peste poporul roman perioada nefasta a oranduirii comuniste, in anul de gratie 2017, o mana de… boieri, urmasii acestor familii istorice romanesti, si-au propus sa reinvie traditia balurilor boieresti caritabile de altadata.

Prilej de intalnire, cunoastere, aducere aminte si conversatii despre timpuri trecute si timpuri ce vor urma, Balul Boierimii Romane, editia I, a marcat reluarea unei serii care se doreste a fi cat mai lunga. Scopul in sine, asa cum era si pe vremuri, ramane totusi unul caritabil, fiindca educatia si cultura acestor familii porneste tocmai de la ideea filantropiei si a unor modele de binefacere pentru ceilalti membri ai societatii.

Boierimea romana a insemnat ceva in istoria Romaniei si chiar daca astazi descendentii familiilor boieresti cu istorie nu mai sunt implicati in viata politica, de exemplu, nu inseamna ca nu pot fi activi sau ca nu se pot implica in viata sociala, in special in zona filantropiei, spune Mihai Ghyca.

Balul boierimii romane in scop caritabil, editia I, 2017 tocmai in acest sens a fost organizat. Descendenti ai familiilor Cantacuzino, Ghyka, Bibescu si Paleologu s-au adunat si s-au ocupat pe-ndelete de fiecare detaliu al evenimentului, astfel incat tot cei prezenti sa reintre in atmosfera balurilor de alta data.

Cum erau balurile de alta data? Tot Mihai Ghyka spune: cu umor, cu lume care vine din toate colturile tarii si din alte tari, cu simplitate, cu decenta, cu caldura, cu tinuta si, mai ales, cu scop caritabil. Si, nu uita sa aminteasca Mihai Ghyka, “fiecare dintre cei prezenti si-a dus cu cinste numele familiei, in timp”.

Chiar daca nu toti cei prezenti se cunosteau dinainte, s-au adunat la Balul boierimii romane in scop caritabil tocmai pentru a reface comunitatea descendentilor vechilor familii boieresti din Romania si pentru a reinvia traditia balurilor filantropice. “Multi dintre cei prezenti nu ne stiam, ne vedem aici pentru prima data, e un obiectiv sa ne cunoastem si sa adunam bani pentru o cauza nobila”, spunea si Theodor Paleologu cu acest prilej.

Fondurile stranse la Balul boierimii romane in scop caritabil, care a avut loc la Hanul lui Manuc, au fost donate Fundatiei Sf. Dimitrie din Bucuresti, pentru a sustine programele educationale pe care le deruleaza pentru copii.

Important este sa pastrezi visurile, traditiile si sa dai un reper unei societati in plina transformare, adauga acelasi Mihai Ghyka, reinterand dorinta celor prezenti ca Balul boierimii romane in scop caritabil sa devina o traditie.

Pareri de la cititori

Spune-ne parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicata