Bucurestiul a fost prima capitala din lume iluminata cu petrol lampant, dupa introducerea sistemului revolutionar de iluminare, in urma cu 160 de ani. Stradaniile inaintasilor nostri de a pune orasul pe harta inovatiilor vremii vor fi celebrate in acest an printr-o serie de manifestari organizate in perioada aprilie – octombrie, in cadrul proiectului “ Prahova – 2017, Capitala Mondiala a Petrolului”.
Evenimentele sunt organizate in semn de recunoastere a eforturilor inteligentei romanesti, din urma cu aproape doua secole, nu numai de a fi in pas cu vremurile, ci, mai ales, de a face pionierat in foarte multe domenii.
Daca despre Sinaia, renumita statiune de pe Valea Prahovei, se stie ca a fost primul oras din Romania in care a fost introdus curentul electric, despre Bucuresti mai putini stiu ca a fost primul oras din lume, iluminat cu petrol lampant. Bucurestiul a fost prima capitala din lume iluminata cu petrol lampant.
Manifestarile au inceput in luna aprilie, in Ploiesti, cu dezvelirea monumentului dedicat fratilor Mehedinteanu, fondatorii primei rafinarii de petrol din lume, chiar in acest oras, in anul 1857, si au continuat in Bucuresti, in luna mai, cu evenimentul realizat impreuna cu Primaria Capitalei si Academia Romana.
A urmat, in iunie a.c., la Constanta, ceremonia dezvelirii unei placi aniversare dedicate academicianului Anghel Saligny, promotorul activitatii de transport al petrolului prin conducte in Romania, iar in iulie, in comuna Telega (Prahova), de asemenea a fost montata un duplicat al aceleiasi placi comemorative pentru inginerul roman.
Urmeaza alte trei manifestari, in august, septembrie si octombrie, organizate in Campina si Ploiesti, in cadrul carora vor fi aniversate infiintarea primei Scoli de Maistri Sondori si Rafinori – Prima Scoala de sondori din lume “ Casa cu Grifoni” din Campina, va fi deschisa o expozitie inedita la Muzeul Petrolului din Ploiesti si va fi lansat albumul “ Muzeul Petrolului”.
Seria de evenimente se va incheia in octombrie, la Ploiesti, cand se vor aniversa 50 de ani de la infiintare Institutului de Petrol si Gaze din Ploiesti.
Pentru ca Bucurestiul a fost prima capitala din lume iluminata cu petrol lampant si se cuvenea celebrat ca atare, un inimos comitet se ocupa de organizarea evenimentelor. Acesta este format din profesori ai Universitatii de Petrol si Gaze Ploiesti, in frunte cu rectorul acesteia si reprezentanti ai autoritatilor locale.
Hanul lui Manuc – cladire unica in Bucuresti si punct de reper al orasului, la km 0 al Capitalei – poarta insemnul comemorarii acestui moment important in viata orasului.
Pareri de la cititori
Un comentariu
Bravo, Românie dragă ! Trebuie să prețuim inteligența românească.