Cei 166 de stalpi ai Palatulului de lemn din Centrul Vechi
Cei 166 de stalpi ai Palatulului de lemn din Centrul Vechi sunt piesele de rezistenta ale cladirii. De doua secole si doua decenii, Hanul lui Manuc, sau Palatul de lemn, asa cum l-au numit fotografii si scriitorii vremii, a trecut prin bune si rele, a rezistat si traieste acum o noua tinerete.
Constructia cladirii a inceput in 1806, si a fost finalizata doi ani mai tarziu, de catre Manuc Bei, ca semn al bunastarii si al ambitiei acestuia de a-si etala puterea si bogatia in fata puternicilor si bogatilor vremii. A reusit atunci, mai apoi a scapatat, mostenitorii au facut aliante prin care sa salveze stabilimentul. Cert este ca Hanul lui Manuc a rezistat, si intemperiilor vremii si furtunilor sociale si politice ale timpurilor ce au urmat.
Cei 166 de stalpi ai Palatulului de lemn din Centrul Vechi au partea lor de contributie la rezistenta in timp a Hanului lui Manuc. Palatul de lemn din Centrul Vechi implineste 210 ani.
Penultima perioada din viata sa, cea dintre anii 1950 si 1989, cand a fost administrat de statul roman, in urma nationalizarii, a fost cea mai trista, pentru ca Hanul a fost lasat de izbeliste, ca infrastructura si structura, fiind doar exploatat comercial, nu si intretinut asa cum ar fi trebuit. Cu putin inainte de 1989, era luata in calcul chiar varianta demolarii, pentru a face loc bulevardului „Victoria Socialismului”.
Materialele utilizate in constructia initiala, si pastrate de-a lungul timpului, sunt lemnul, fierul si piatra naturala. Construit in stil brancovenesc, Palatul de lemn din Centrul Vechi se distinge prin alura aparte, pe care i-o confera intreaga arhitectura, in general, dar cea a cerdacului, scarilor exterioare si a foişoarelor, tot din lemn, in special.
De altfel, cel mai mult de lucru, in lucrarile de renovare absolut necesare, incepute dupa ce proprietatea a fost recuperata de catre mostenitori de la statul roman, a fost la recuperarea lemnului. A fost un amplu si migalos proces de eliminare a peste 24 de straturi de vopsea, pentru a readuce tuturor elementelor din lemn aspectul si stralucirea initiale.
Cei 166 de stalpi ai Palatulului de lemn din Centrul Vechi sunt construiti din fier, dar imbracati in lemn masiv de stejar. Palatul de lemn din Centrul Vechi numara nu mai putin de 166 de stalpi de lemn.
Construit in stil brancovenesc, atipic pentru vremurile sale, chiar inovativ, Hanul lui Manuc se distinge total de alte cladiri cu aceeasi destinatie, atat prin stilul arhitectural unic, o combinatie aparte intre stilul neo-clasic romanesc si cel modern, cat mai ales prin pastrarea elementelor din lemn. Cei 166 de stalpi ai Palatulului de lemn din Centrul Vechi.
Scarile exterioare din lemn, existente pe partea interioara a cladirii, cerdacul si logiile din lemn dau un aspect impunator, elegant si pitoresc deopotriva, pastrand patina timpului in care a fost construit Hanul lui Manuc.
In acest an, Palatul de lemn din Centrul Vechi implineste 210 ani de existenta.