Ferestrele-unicat de la Manuc sau 3360 piese din sticla, minutios montate in cele 20 de ferestre ale Salonului Voievodal, de la Hanul lui Manuc. De ce sunt unicat? Pentru ca fiecare fereastra este formata din alte 4 ferestre mai mici care, la randul lor, sunt alcatuite din cate 42 de ferestruici colorate.
O compozitie originala, care numara in total 3360 de piese din sticla, si confera Salonului Voievodal acea atmosfera unica, nu numai prin piesele de mobilier si decoratiunile prezente, ci mai ales prin lumina de curcubeu care patrunde in incapere prin „ochiurile” colorate ale ferestrelor.

Nu s-au gasit detalii, in documentele vechi si bine-pastrate ale Hanului lui Manuc, despre mesterul care s-a gandit sa decoreze incaperea in acest fel. Sau despre faptele care au adus ideea ca ferestrele acestei incaperi sa fie formate din mici geamuri colorate, daca ne gandim ca Hanul a trecut prin mainile mai multor proprietari, fiecare cu ideile proprii privind functionalitatea si decorarea cladirii. Ferestrele-unicat de la Manuc sau 3360 piese din sticla ar putea fi ideea celui care s-a ocupat cu decorarea peretilor si a incaperii.

Daca vorbim despre intemperiile vremurilor trecute, cum ar fi un mare incediu sau, chiar mai rau,  regimul comunist, in care preocuparea principala era de a distruge tot ce era vechi si valoros, ne putem imagina din nou o mana de mester a avut ideea ferestrelor colorate.

Cert este ca Salonul Voievodal a ajuns pana in zilele noastre, singura incapere a Hanului lui Manuc, cu aceste 20 de ferestre, asemanatoare vitraliilor, ferestrele-unicat de la Manuc sau 3360 piese din sticla.

Prin urmare, putem doar sa ne imaginam ca, la un moment dat, un „ochi” de arhitect sau designer de interior, a „vazut” ca foarte potrivita si oportuna, astfel incat sa intregeasca atmosfera de poveste a acestei incaperi speciale, nu simple ferestre, ci un mozaic colorat de geamuri mici. Ferestrele-unicat de la Manuc sau 3360 piese din sticla.

Salonul Voievodal este pozitionat inspre Curtea Domneasca, pe doua laturi ale cladirii Hanului, avand intrare din Cerdacul Hanului.

Citeste aici mai mult despre Cerdacul de lemn al Hanului: https://hanulluimanuc.ro/povestea-superbului-cerdac-de-lemn/

Intrarea in cladirea Hanului se realizeaza prin strada Franceza, vizavi de Biserica Sf. Nicolae, iar inspre Salonul Voievodal, pe scarile din dreapta, pe cerdac, la primul nivel. Salonul, aidoma cu Sala Hanului, aflata un etaj mai sus, este destinat evenimentelor private, atat pentru cele de familie cat si pentru cele de companie.

Spune-ne parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicata